Różane bułeczki maślane.

06:56

Nie ma się co zastanawiać – jest konfitura z róży, trzeba zacząć z tej dobroci korzystać.
Znam kilka osób, które różę kojarzą tylko z pączkami, a z róży można wyczarować mnóstwo pyszności.
Dziś zrobię bułeczki maślane z różaną konfiturą:
250 ml mleka,
10 dag cukru,
5 dag drożdży,
5 dag masła,
1 jajko,
2 żółtka,
cukier waniliowy,
55 dag mąki pszennej.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy jajko, żółtka, miękkie masło, oraz stopniowo mąkę i zarabiamy ciasto. 
Ciasto jest stosunkowo miękkie i bardzo plastyczne. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać jeszcze troszkę mąki.
Dzielimy ciasto na 20 kawałków.
Palcami formujemy placuszki, na które nakładamy porcje róży (mała łyżeczka) i zaklejamy bułeczki.
Układamy na blaszkach, pozostawiając do wyrośnięcia.
W trakcie wyrastania smarujemy bułeczki białkiem, które zostało nam od żółtek, które dodaliśmy do ciasta.
Pieczemy bułeczki na rumiano w nagrzanym piecu (180 – 200 stopni C), przez około 20 – 30 minut.
Bułeczki można upiec puste i smarować sobie masłem – pyszne.
Można też nadziewać je innymi ulubionymi dżemami lub np. jagodami.
Jeśli piekę bułeczki z różą, to nie daję cukru waniliowego. Róża jest wystarczająco aromatyczna.


Czytamy dalej?

2 komentarze

  1. A jak ktoś ma niewiele różanej konfitury to może dodać jej niewielką ilość do serka i takim zaromatyzowanym smarować bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com