Królewska uczta - pysznotka.

14:48

Co to jest - rodzinka lubi to najbardziej? Jeśli to deser, to na pewno pysznotka!
Dostałam ten przepis od koleżanki już wiele lat temu, ale do tego czasu robi wrażenie i na tych, którzy go znają, i na tych, którzy jedzą go pierwszy raz.
Placek jest wspaniały smakowo (myślę, że to miód w masie robi ten wyjątkowy smak) i bardzo ładnie wygląda, bez dodatkowej pracy zdobniczej.
Przepis wygląda na pierwszy rzut oka na pracochłonny, ale nie jest tak źle. Jak zrobi się go raz, to okazuje się, że w wykonaniu jest bardzo prosty.
Ciasto:
40 dag mąki pszennej,
20 dag margaryny,
10 dag cukru,
4 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki amoniaku,
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany,
20 dag pokruszonych orzechów,
20 dag cukru do piany z białek,
powidło.
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, przesiekać z margaryną.

Dodać cukier (10 dag), żółtka, śmietanę i zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
Obie części rozwałkować, wyłożyć na blaszki, najlepiej wyłożone papierem do pieczenia, żeby można je było łatwo wyjąć..
Blaty posmarować cienko powidłem - wystarczy po dwie duże łyżki na blat, ale to już jak kto lubi..
 Na posmarowane blaty wyłożyć po połowie piany ubitej z białek (które pozostały od ciasta) z 20 dag cukru.
Posypać blaty orzechami
 i upiec – około 20 minut w 180 -190 stopniach C.

Blaty przełożyć kremem:
1 litr mleka,
15 dag cukru,
4 żółtka,
24 łyżki maki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki miodu,
1 cukier waniliowy,
1 kostka masła.
Większą część mleka, cukier i miód zagotować W pozostawionej części mleka (ja robię to w obciętym kartonie z mleka) rozmieszać dokładnie  obie mąki i żółtka.
Wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń ostudzić.
Budyń rozetrzeć z masłem, przełożyć blaty, schłodzić.
Teraz, to już tylko zaprosić tych, których lubimy i wspólnie delektować się królewskim słodyczem.
A jutro będzie kogo częstować :)

Czytamy dalej?

0 komentarze

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com