Święto na bogato - tort z brzoskwiniami.

13:45

Było święto - Dzień Matki - i był tort. Był, bo zniknął w tempie przyspieszonym i wcale nie dlatego, że był mały, albo gości było dużo. Po prostu był pyszny :)


Tort z brzoskwiniami jest super. Smak i wygląd robią wrażenie. Może nieco więcej zajmuje czasu zrobienie go, niż prostszego placka, ale warto, warto się przekonać i go zrobić.
Ja to tylko jeden problem mam z tortami - tak naprawdę, to nie umiem ich pięknie ozdabiać, ale pocieszam się, że smakują zawsze i znikają do ostatniego kawałeczka.
Ciasto kakaowe:
Przygotowałam sobie dwie jednakowe tortownice o średnicy 24 cm.
Nie smaruję brzegów tortownicy niczym, ani nie wykładam brzegów papierem - ciasto po upieczeniu i ostygnięciu odkrawam od brzegu nożem. Tak upieczone nie odkleja się od brzegu i nie kurczy w czasie stygnięcia. Ma to sens zwłaszcza w przypadku wkładki z orzechów, inaczej tort robi się krzywy - taki trochę ze zwężoną talią :).
Zrobiłam według przepisu na mój ulubiony jasny biszkopt, dodając kakao i dodatkową łyżkę wody. Dla tych, którzy nie mają czasu gmerać w blogu napiszę:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru, 
3 łyżki wody,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubić minutkę, dodać żółtka, jeszcze chwilkę ubić, dodać wodę, mąki, kakao, wymieszać na puszystą masę. 
Wlać do tortownicy, upiec biszkopt. Ostudzić.
Przeciąć nitką na dwa w miarę jednakowe blaty.
Ciasto orzechowe:
25 dag pokrojonych orzechów włoskich,
5 białek,
1 szklanka cukru (może być puder),
1 łyżka miodu prawdziwego,
1 łyżka mąki pszennej, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Ubijamy sztywną pianę z białek, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy resztę składników, mieszamy delikatnie i wlewamy na tortownicę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Beza nie wysycha na chrupko, jest miękka.

Masa:
2 szklanki mleka,
1 szklanka cukru z wanilią (lub wanilia osobno, lub cukier waniliowy),
5 żółtek,
1,5 łyżki mąki pszennej,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
30 - 40 dag masła,
1 puszka brzoskwiń,
1 czekolada mleczna,
2 łyżki kakao.

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka rozmieszać żółtka, obie mąki, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć budyń z masłem. Masę podzielić na 2 części.
Do jednej dodać osączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać.
Do drugiej części masy dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę. Utrzeć jeszcze przez chwilę.

Składamy tort:
Na spód dajemy kakaowy blat biszkoptowy - masa czekoladowa - blat orzechowy - masa z brzoskwiniami - drugi kakaowy blat.
Wierzch zdobimy w dowolny sposób. Można polać czekoladą, polewą, lukrem.... i delektować się pychotą.

Czytamy dalej?

2 komentarze

  1. Porywam przepis, bo orzechy uwielbiam , a z dodatkiem brzoskwiń świetnie się komponuje! Dziękuję za odwiedziny:-) Ania z magnoliirozmaryn

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj, porywaj :) Ja u Ciebie tez podkradam :)

      Usuń

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com