Jak urozmaicić stary przepis - kruche ciasteczka - "roladki".

06:35

Deszcz jest czasem inspirujący.
Siedziałam sobie przy oknie, "kontemplowałam" deszcz i nadleciała myśl - Puszki puste, może by je zapełnić, ale czym? A, zamieszam kruche i zobaczymy.
Kruche ciasteczka - roladki -

zrobiłam według przepisu, który już na blogu jest, dyskretnie go modernizując. Żeby było prościej, to powtórzę przepis.
45 dag mąki pszennej (jeszcze lepsze z orkiszowej białej),
30 dag masła lub margaryny,
15 dag cukru,
1 jajko,
można dodać odrobinę proszku do pieczenia, ale kruchemu ciastu jest on właściwie niepotrzebny, 
można też dodać wanilię.
Zarabiamy kruche ciasto, siekając najpierw mąkę z masłem, a potem dodając resztę składników.
Żeby zrobić coś nowego, dodałam do połowy ciasta 1 łyżkę kakao.
Kakao zagniatamy w cieście "na gładko". 
Żeby łatwiej się wałkowało, formujemy z ciast wałki.
Oba ciasta rozwałkowujemy cieniutko na (w miarę) jednakowe prostokąty.

Nakładamy prostokąty na siebie i wałkujemy, żeby ciasta się połączyły. Ciasto powinno być cienkie.
Zwijamy ciasto jak roladę. Żeby nie było monotonnie (bo przecież pieczenie ciastek z jednej porcji, to trochę mało :), zawijając ciasta, raz na spodzie miałam ciasto jasne, raz ciemne.
Kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra.
Układamy na blaszce, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 -190 stopni C, tak długo, aż dostaną dyskretnego rumieńca. Czas zależy od piekarnika. 
Jak widać, jeszcze nie zdążyły ostygnąć, a już jakieś krasnoludki wyniosły kilka :)
Tak oto, dzięki 1 łyżce kakao, stary przepis pokazał nowe oblicze, a ciasteczka rozkwitły urodą i zyskały nową nutkę smakową..
Dodatkowym atutem tej wersji ciastek jest to, że dużo szybciej tnie się roladki, niż wykrawa ciasteczka foremkami.
No, to teraz tylko czekać na gości :)



Czytamy dalej?

6 komentarze

  1. Apetyt na dobre, a przy okazji ładne jest bardzo inspirujący, jak widać!:))
    Miłego biesiadowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Teńko :)
      Biesiaduje się bardzo miło :) Tak miło, że w puszce z roladkami dno już widać :)

      Usuń
  2. Hallo...jestem łasuchem, mogę się poczęstować? wygladają tak smacznie:) Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ częstuj się i to szybko, bo prędko znikają :D
      Smacznego :)

      Usuń
  3. Ale fajniutkie te przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com