Cytrusek

15:03

Kiedy chcę zrobić moim chłopakom przyjemność i pytam, co mam słodkiego upiec, żeby zjedli ze smakiem, od obu słyszę niezmiennie tę samą odpowiedź - "Cytruska!".
Pewnie kiedyś przestanę pytać, tylko po prostu upiekę i powiem "Na pewno mieliście ochotę na cytruska!"
Cytrusek ma tylko jedną wadę - zawsze jest za mały :)
Ciasto:
20 dag margaryny,
20 dag cukru pudru, 
4 żółtka,
piana z 5-ciu białek,
20 dag mąki krupczatki,
1 cytryna (sok i skórka),
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę, ręcznie lub mikserem.

Cytrynę porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem, sok i startą skórkę z niej dodać do masy - utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubić pianę. 
Do piany dodać ciasto i delikatnie połączyć na pulchną masę.
Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę.
Równie dobrze piecze się na tortownicy.
Piecze się szybko, około 30 minut w 180 - 190 stopni C. Ma być wypieczony na złoto.
Na gorącym (!) placku rozsmarować lukier.

Lukier:
15 dag cukru pudru,
1 żółtko,
1/2 cytryny (sok).
W czasie, kiedy placek się piecze, na głębokim talerzu, z żółtka, cukru i soku z cytryny ucieramy łyżką lukier. 
Ma wyglądać jak kogel-mogel. 
Smarujemy wierzch upieczonego placka.
Pamiętajmy, że wykładamy lukier natychmiast po wyjęciu placka z piekarnika. Jeśli nawet krótko przestygnie, wykładając lukier zniszczymy wierzch placka.
Oczywiście piekąc go na tortownicy, możemy pokroić go na blaty i przełożyć jakąś delikatną masą. Dawno temu zrobiłam cytruskowy torcik z masą budyniową, dodając mielone orzechy, był bardzo smaczny.
Ale najczęściej piekę go na zwykłej blaszce,
ponieważ bardzo fajnym efektem, cieszącym oko, zamiast krojenia go nożem w tradycyjny sposób, jest wycinanie z placka półksiężycowych ciastek.
Oczywiście musimy chwilkę poczekać, aż lukier na placku zaschnie.
Na szczęście nie trzeba czekać długo, lukier zastyga szybciej, niż placek stygnie.
Ciekawe, czy i Wam posmakuje tak, jak moim chłopakom :)

Czytamy dalej?

0 komentarze

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com