Szybki sos do wędlin dla zapracowanych - sos tatarski.

06:15

Przed Świętami, nie tylko w  kuchni jest mnóstwo roboty.
Pamiętam, że przedświąteczne sprzątanie, pieczenie i gotowanie zajmowało kilka dni.
Sos tatarski, to była sztuka zrobić, bo im drobniej pokrojony, tym był lepszy i dawał świadectwo doskonałości gospodyni.
Dziś, w dobie mikserów, blenderów i wszelakich robotów kuchennych, sos tatarski jest jednym z najszybszych sosów, a zarazem nadal jednym z najbardziej pożądanych na świątecznym stole. Dosłownie w kilka minut można mieć doskonały, kwaskowy sos, który ozdobi i dosmaczy każdą wędlinę.
Wiem, wiem, jeszcze szybciej można wypakować do salaterki sos ze słoiczka, ale uwierzcie mi, taki zrobiony w domu, to jednak ma znacznie lepszy smak i klasę. A jaki jest dobry, niech świadczy fakt, że moi domownicy zajadają go łyżkami.

Duży słoik pieczarek marynowanych,
4 jajka ugotowane na twardo,
4 duże ogórki kiszone,
słoik ulubionego majonezu (około 350 ml),
pęczek koperku,
pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
Pieczarki osączyć z zalewy.
Podobnie ogórki.
Kto chce mieć sos ostrzejszy, może użyć korniszonów. Ogórki kroimy na kilka kawałków.
Koperek i natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Nie każdy mikser zmiksuje całą zieleninę tak drobno, jakbyśmy chcieli. Mogą zostać większe kawałki.
Jajka obrać ze skorupek i przekroić na połówki lub ćwiartki.
Wszystkie składniki miksujemy z majonezem. 
Jeśli majonez jest zbyt łagodny, możemy dodać pieprzu i w miarę potrzeby dosalamy do smaku. Najpierw spróbujmy jednak sosu przed przyprawianiem, bo często, jeśli ogórki, pieczarki i majonez są dobrze doprawione, to sos nie wymaga żadnych dodatków. Kto chce, żeby sos był "lżejszy", odchudzony, może majonez wymieszać 1:1 z jogurtem naturalnym, lub śmietaną.
Teraz to już tylko do miseczki, salaterki, czy sosjerki i... smacznego!

Czytamy dalej?

2 komentarze

  1. W moim domu rodzinnym sos tatarski był obowiązkowy na Wielkanoc. Ale...i to święta i to święta!:) A poza tym to świetny pomysł na ożywienie kolacji. No i ta klasa.:))Dobrze, że przypomniałaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedne i drugie Święta, na imieniny i urodziny, i... na każdą okazję :) Zawsze nutka tego sosu poprawia mi smak każdej wędliny, czy jajka. Jest taki odświeżający.

      Usuń

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com