Różane bułeczki maślane.
06:56
Nie ma się co zastanawiać – jest
konfitura z róży, trzeba zacząć z tej dobroci korzystać.
Znam kilka osób, które różę kojarzą tylko z pączkami, a z róży można wyczarować mnóstwo pyszności.
Dziś zrobię bułeczki maślane z
różaną konfiturą:
250 ml mleka,
10 dag cukru,
5 dag drożdży,
5 dag masła,
1 jajko,
2 żółtka,
cukier waniliowy,
55 dag mąki pszennej.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier
i drożdże, mieszamy. Dodajemy jajko, żółtka, miękkie masło,
oraz stopniowo mąkę i zarabiamy ciasto.
Ciasto jest stosunkowo miękkie i
bardzo plastyczne. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać jeszcze
troszkę mąki.
Dzielimy ciasto na 20 kawałków.
Palcami formujemy placuszki, na które
nakładamy porcje róży (mała łyżeczka) i zaklejamy bułeczki.
Układamy na blaszkach, pozostawiając do wyrośnięcia.
Układamy na blaszkach, pozostawiając do wyrośnięcia.
W trakcie wyrastania smarujemy bułeczki
białkiem, które zostało nam od żółtek, które dodaliśmy do
ciasta.
Pieczemy bułeczki na rumiano w
nagrzanym piecu (180 – 200 stopni C), przez około 20 – 30 minut.
Bułeczki można upiec puste i smarować
sobie masłem – pyszne.
Można też nadziewać je innymi
ulubionymi dżemami lub np. jagodami.
Jeśli piekę bułeczki z różą, to
nie daję cukru waniliowego. Róża jest wystarczająco aromatyczna.
2 komentarze
A jak ktoś ma niewiele różanej konfitury to może dodać jej niewielką ilość do serka i takim zaromatyzowanym smarować bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście! :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń