Grzebyczki krucho drożdżowe.
13:19
Znajoma
zainspirowała mnie, do odświeżenia starego przepisu. Nawet nie
pamiętam, kiedy ostatnio robiłam grzebyczki krucho drożdżowe.
A oto stary,
sprawdzony przepis:
50 dag maki tortowej,
25 dag tłuszczu – pół na pół
masło z margaryną,
1 łyżka cukru pudru,
1 całe jajko + 1 żółtko,
4 dag drożdży,
1/16 litra mleka (jakieś 5 - 6 łyżek),
pół szklanki śmietany,
2 łyżeczki cukru,
szklanka powidła lub marmolady.
Margarynę i masło zamrozić. Mleko z
cukrem, łyżką mąki i drożdżami wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia.
Mąkę z cukrem pudrem wymieszać,
zetrzeć do niej tłuszcz na tarce jarzynowej, dodać jajka, rozczyn
i śmietanę, szybko zarobić ciasto. Zawinąć ciasto w ścierkę i
zostawić w lodówce na dwie godziny. Wyciągać ciasto porcjami,
wałkować na około 3 – 4 milimetry, pokroić w paski szerokości
5 centymetrów, posmarować powidłem, złożyć, naciąć brzeg,
pokroić na kawałki 10 centymetrowe, zgiąć w rogalik.
Upiec
w 160 – 180 stopni C, aż się zrumienią.
Jeśli ktoś woli, to może paski
ciasta pociąć na trójkąciki i zawijać rogaliki. Bardzo fajnie
się z tego ciasta robią.
Można, jeśli ktoś chce, dodać
słodkiego smaku i urody grzebyczkom, smarując je białkiem
pozostałym od ciasta i posypując cukrem rafinadą, albo zwykłym
kryształem. Ja dzisiaj tego nie robiłam, a są dość ładne i
bardzo smaczne. Właśnie rodzinka, która wpadła na chwilkę
zdegustowała i chwali. Mogłam zrobić podwójną porcję, bo za
chwilę już ich nie będzie :)
Za parę dni zrobię je znowu i wtedy
nadzieję konfiturą z róży, na pewno będą pyszne.
0 komentarze