Szybkie co-nie-co - kruchy placek z marmoladą.

10:08

Wiosna śpiewa w krzaczastym gąszczu nad rzeką!
Jeszcze szaro, zimno, czasem nosa spod kołdry nie chce się wychylić, a ptaszęta z sąsiedztwa powróciły i ćwierkają, śpiewają budząc się z pierwszymi oznakami świtania. Ptasia miłość kwitnie i zacznie się budownictwo i remonty gniazd, żeby nowych mieszkańców Matce Ziemi przysporzyć.
Tak, pracowity czas nadciąga. Najwyższy czas zacząć myśleć o sianiu, sadzeniu, ogrodowych, wiosennych porządkach, nie zapominając o całej reszcie domowych prac.
Czasem jest ochota coś upiec, coś przekąsić, tak, dla przyjemności, ale czas się kurczy..
Dlatego starszawy przepis znowu odżył. Upiekłam kruchy placek z marmoladą.


Szybki, łatwy i smaczny.
Kruche ciasto:
50 dag mąki,
25 dag masła,
15 dag cukru pudru (najlepszy wanilią pachnący),
4 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany.
Do przełożenia placka - około pół kilograma marmolady wieloowocowej.
Mąkę i masło przesiekać dobrze dużym nożem. 
Dodać pozostałe składniki. 


Zarobić ciasto.
Podzielić na dwie części.
Obie części rozwałkować na cienkie placki.
Jednym z placków wyłożyć blaszkę (najlepiej na papierze do pieczenia).


Podpiec placek kilka minut, żeby ciasto się podpiekło, ja to nazywam - "zbielało".


Na podpieczone ciasto wykładamy marmoladę, rozprowadzając ją równomiernie po całym placku. 


Ja do marmolady wieloowocowej dodałam słoiczek ucieranej róży. Placek ogromnie zyskał na smaku i aromacie.


Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta, dociskając nieco brzegi ciasta.


Pieczemy całość w około 200 stopniach C, przez jakieś 20 minut - do zrumienienia.


Gorące jeszcze ciasto kroimy na nieduże kwadraty.


Posypujemy, dla urody, cukrem pudrem - delikatnieniewielką ilością, żeby ciasta nie przesłodzić.


I tym sposobem, mamy "prawie ciasteczka" kruche przełożone marmoladą.
Życzę smacznego odpoczynku po pracy :)



Czytamy dalej?

8 komentarze

  1. Ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba upiec :) Proste, szybkie i naprawdę smaczne :)

      Usuń
  2. Pyszne ciacho :)
    No własnie, czas pomyśleć o sadzeniu moich pomidorków koktajlowych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam upieczenie takiego ciacha po posianiu pomidorków :)

      Usuń
  3. Liebe Marzena!

    Wann gibt es ein Update auf deinem Blog? Hofern ist schon ungeduldig:

    Pozdrawiam z Wiednia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liebe Sascha, Ich muss arbeiten. Ich habe keine Zeit.
      Bald hoffe ich, etwas zu schreiben.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ledwo co zrobiłam, a już wszystko zjedzone :D

    OdpowiedzUsuń

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com