I polał się miód... Uczcijmy to drożdżówką z jabłkiem :)
16:10Wielkie emocje! Pierwszy, jedyny i niepełny plaster miodu został pszczołom skradziony i fachowo opróżniony, a oto rezultat:
Cóż, ilość nie zwaliła nas z nóg, ale nawet tego się nie spodziewaliśmy, bo rok potwornie suchy, pszczółki młode, wzmacniają się nadal, żeby przezimować.
Zaczęłam dzisiaj dokarmiać je przed zimą. Syrop cukrowy z miętą i melisą. Mam nadzieję, że im będzie smakował i zapas, który dostaną w dawkach podzielonych przez najbliższe dni, może tygodnie, pozwoli bezpiecznie przetrwać zimę.
Trzeba to uczcić. Może drożdżówką z jabłkiem? Na jabłka też zaczyna się pomału sezon. Dziś dość nagle i solidnie się ochłodziło, więc wypieki będą przyjemnością i lepiej będą smakowały.
Ciasto robimy z tego samego przepisu, co kołaczyki z serem, ale żeby długo nie szukać, podam przepis jeszcze raz.
Drożdżówki z jabłkami (16 sztuk):
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
50 dag maki pszennej,
3 łyżki cukru,
3 łyżki oleju,
2 żółtka,
4 jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki
Ciasto drożdżowe w różnych wydaniach i technikę wykonania podawałam na blogu już nie raz, więc nie będę się rozpisywać zbyt szczegółowo.
W mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Ciasto dzielimy na 16 części.
Z każdej robimy owalny placuszek i nakładamy na niego ćwiartkę jabłka, posypujemy nieco cukrem i cynamonem (dowolnie).
"Owijamy" jabłko w ciasto, zlepiając brzegi ciasta, zostawiając dziurki po bokach, żeby jabłko mogło w trakcie pieczenia odparować wydzielający się sok.
Jeśli zakleilibyśmy całkiem ciasto, to drożdżówka zamiast w smaczne ciastko, mogłaby się zamienić w paćkę.
Układamy na blaszkach drożdżówki, smarujemy pozostałym od żółtek białkiem i zostawiamy do wyrośnięcia
Pieczemy drożdżówki na rumiano w nagrzanym do 180 - 200 stopni C.
Z tego ciasta możemy upiec drożdżówki z dowolnym nadzieniem i dowolnego kształtu. Np: rogaliki z marmoladą, albo bułeczki z czekoladą, placuszki ze śliwkami itp., itd.
Smacznego!
0 komentarze