Smacznie i szybko - jabłka w cieście.
09:57Proste, lubiane przez większość ludzi małych i dużych - jabłka w cieście.
Co dla niektórych ważne, robi się je szybko.
Ciasto zrobiłam, jak na amerykańskie naleśniki. Zwykłe ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie, zlewa się nieładnie z jabłek i lubi w trakcie smażenia odpadać od jabłka. Z tym ciastem nie ma tych problemów. Powtórzę przepis na ciasto:
50 g stopionego masła,
2 jajka,
250 ml mleka,
250 g mąki,
2 łyżki cukru (można dodać więcej),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
A do tego użyłam 5 małych jabłek.
Jabłka obieramy, kroimy na plastry o grubości pół centymetra. Wycinamy gniazda nasienne z plasterków.
Ja mam drylownicę, którą wycinam ogryzki z jabłek w całości, więc kolejność u mnie się nieco zmienia, ale to mało istotny szczegół, choć bardzo wygodny.
Placuszki układamy szybko na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażymy z obu stron, na złoto brązowy kolor.
2 komentarze
Mniam:)
OdpowiedzUsuńOj, tak, mniam :D
Usuń