Każdy kocha placki ziemniaczane.
09:08Placki ziemniaczane, to jest potrawa, którą uwielbiają niemal wszyscy.
I przepisów na placki jest dziesiątki, a nawet ośmieliłabym się napisać, że setki.
Tak samo jest ze sposobem ich zjadania, bo zjeść je można same, z różnymi sosami, mięsem, gulaszem, pieczarkami i tak wyliczać można bez końca. Powiem tylko jeszcze, że znam osoby, które jedzą je ze śmietaną, a kilkoro znajomych posypuje samego placka obficie cukrem.
Ja też z plackami wymyślam różne figle migle, ale sos z mielonym mięsem jest najczęściej. Dlaczego? Bo jest bardzo smaczny, pożywny i robi się znacznie szybciej, niż gulasz.
Na placki ziemniaczane potrzebujemy:
1 kilogram ziemniaków,
1 - 2 cebule,
4 jajka,
10 dag maki krupczatki,
5 dag mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka soli,
1/2 - 1 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Nie żałuję jajek do placków, bo naprawdę, bardzo podnoszą smak i jakość potrawy.
Podobnie z cebulą, może nie każdemu to odpowiada, ale ja lubię dość mocno cebulowe.
Mąka ziemniaczana zwiększa chrupkość placków.
Mój podstawowy przepis na placki ziemniaczane jest nieznacznie modernizowany, w zależności od rodzaju i jakości ziemniaków, z których są robione.
Klasycznie, ścieram ziemniaki na miazgę, ale jeśli mam do dyspozycji ziemniaki młode lub zawierające więcej wody, to ścieram je na tarce jarzynowej.
Do ziemniaków dodaję startą na drobnej tarce cebulę, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam na jednolite ciasto.
W zależności od tego jak mają być zjadane, smażę placki małe, lub rozsmarowuję ciasto ziemniaczane po całej patelni, żeby był placek duży, na cały talerz.
Duże placki polewam mięsnym sosem pomidorowym.
40 dag mielonego mięsa,
mała cebulka,
przecier pomidorowy, sok pomidorowy lub (w sezonie) świeże pomidory,
1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki słodkiej,
szczypta papryki ostrej lub chili,
łyżka mąki pszennej,
ulubione ziółka przyprawowe,
sól do smaku,
zielona pietruszka do posypania placka..
Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy kilka minut. Dodajemy rozcieńczony wodą przecier lub sok pomidorowy. Tyle, żeby płynu było około pół litra, może być ciut więcej, żeby przykrył mięso.
Dodajemy przyprawy i dusimy około 20 minut.
Na koniec, zagęszczamy sos "na gęsto",
tak, żeby nie zlewał się z placka i (jeśli mamy ochotę) posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
2 komentarze
każdy kocha, ale nie każdy tak bardzo jak JA!!! ;)
OdpowiedzUsuńm.
To życzę dużego apetytu na tę miłość :D
Usuń