Przedświąteczne eksperymenty - omlet biszkoptowy.

07:57

Wśród jajecznych szaleństw, może ktoś będzie miał ochotę na odmianę i zaryzykuje omleta? Omlet biszkoptowy jest sycącym, bardzo smacznym śniadaniem (lub kolacją), łatwym do zrobienia i fajną odmianą od jajek gotowanych i faszerowanych.
Przepis podstawowy jest prościutki: - ile jajek, tyle łyżek mleka i mąki + szczypta soli dla smaku. Łyżka masła do posmarowania patelni.
Ja dziś zrobiłam omlet z siedmiu jajek.
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy sztywną pianę.

Dodajemy żółtka, ubijamy jeszcze przez chwilę.
Dodajemy mleko, mąkę i sól.
Mieszamy delikatnie, ale dokładnie, uzyskując piękną puszystą masę.
Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z wysokim brzegiem, dokładnie wysmarowaną masłem. Patelnię rozgrzewamy tylko do momentu, aż masło zacznie się roztapiać. Przykrywamy i dusimy? smażymy? na małym ogniu jakieś 10 minut.
Czy omlet się usmażył możemy sprawdzić, podważając delikatnie brzeg omleta - sprawdzamy, czy się zaczął rumienić.
My lubimy omlet dobrze ścięty, więc jak jedna jego strona się zrumieni, przewracam go na drugą stronę i dopiekam, a żeby mi się nie połamał, korzystam z drugiej patelni - przykrywam patelnię patelnią i jednym zamaszystym ruchem, wywracam omlet do góry nogami. Lekko podrumieniony powinien wyskoczyć bez problemu na drugą patelnię. Dla bezpieczeństwa, można podważyć ostrożnie łopatką brzegi omleta i sprawdzić, czy spód się ładnie odkleja.
Omlet można zjeść sam, można zjeść go na słodko z dodatkiem dżemu lub polewając go sokiem, czy sosem jogurtowym.
Można również dodać do niego, mieszając z masą jajeczną inne cuda - szczypiorek, pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę, wyostrzyć pieprzem lub chilli, wpakować do niego grzanki pokrojone w kostkę, pieczarki, szpinak, brokuły gotowane, kalafiora, a nawet usmażone frytki...
Co do ilości mąki - łyżki mąki nie mogą być czubate, bo wyjdzie za twardy i za suchy omlet. Lepiej, żeby nieco opadł i stracił na urodzie, niż żeby stracił na delikatności i smaku.
Dzisiejszy omlet chyba wiedział, że będzie bohaterem dnia i udał się pokazowo. Czasem jednak wychodzi mniej urodziwy, ale smakuje równie świetnie :)

Czytamy dalej?

0 komentarze

Najnowsze posty

Copyright

© uciotalki.blogspot.com