Franek - miodownik karmelowo - orzechowy.
17:16Święta blisko, coraz bliżej. Czas na mazurki i baby wielkanocne.
Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że najwięcej pieczonych przez nas placków, to właśnie mazurki, bo mazurek, to ciasto złożone przeważnie z kilku blatów ciasta (rzadziej z jednego), poprzekładane masą, powidłami itp. i bogato zdobione.
Nie wiem, jak się naprawdę nazywa ten placek, który też jest mazurkopodobny, ale u nas nazywa się Franek, bo od kolegi Franka dostałam ten przepis.
Ma piękny wierzch, nie wymagający zdobienia.
Ciasto:
60 dag mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
2 żółtka,
20 dag masła lub margaryny,
3 łyżki miodu,
3 łyżki mleka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
Polewa orzechowa:
1/2 kostki masła lub margaryny,
4 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
20 dag posiekanych orzechów włoskich.
Krem I:
1/2 kostki masła,
1 budyń śmietankowy,
300 ml mleka,
Krem II:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub karmelu.
Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy gładkie ciasto.
Polewę zagotowujemy.
Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy. Pieczemy dwa blaty "puste", na wierzch trzeciego blatu wykładamy gorącą polewę orzechową.
Wszystkie blaty pieczemy w 170 - 180 stopniach C na jasnobrązowy kolor. Jak to ciasto z miodem, piecze się stosunkowo szybko.
Większą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy rozmącony w pozostałej jego części budyń i zagotowujemy, studzimy.
Jeśli nie mamy gotowego karmelu, wstawiamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego do garnka z wodą, zanurzając ją w wodzie całkowicie i gotujemy 3 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia.
POD ŻADNYM POZOREM NIE PRÓBUJEMY OTWIERAĆ GORĄCEJ PUSZKI, MOŻNA SIĘ OKRUTNIE POPARZYĆ!
Składamy placek -
Pusty blat smarujemy budyniem,
nakładamy następny blat pusty, smarujemy go karmelem,
Nakładamy blat z polewą orzechową. Gotowe!
0 komentarze