Kto dba o zdrowie, ten pije sok z aronii.
17:31Dojrzała już aronia.
Wszystko jakoś wcześniej dojrzewa w tym roku, chyba przez te upały.
Trzeba trochę zdrowia zapakować do słoików.
Sok z aronii:
2 kilogramy owoców aronii,
3 litry wody,
40 liści z wiśni,
2 kilogramy cukru.
Owoce aronii i liście wiśni wkładamy do garnka z wodą i gotujemy około 20 minut.
Owoce wyjmujemy, lub przecedzamy wywar przez sito i do soku dosypujemy cukier.
Zagotowujemy mieszając, żeby rozpuścił się cukier, zlewamy do butelek lub słoików i pasteryzujemy 15 minut.
Owoce aronii nie należą do najsmaczniejszych, są cierpkie i trochę bez wyrazu, ale na szczęście sok z niej jest smaczny i zachowuje swoje zdrowotne właściwości.
Dlaczego warto pić sok z aronii? Bo to bogactwo witamin (A, C, E, PP i z grupy B), makro- i mikroelementów (wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor) i antyoksydantów.
Aronia obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne (ważne przy żylakach i hemoroidach), opóźnia postępowanie katarakty, jaskry i degradacji plamki żółtej (choroby oczu), reguluje poziom cholesterolu.
Trzeba więcej zalet? Chyba wystarczy, żeby przekonać dbających o zdrowie do picia soku z aronii, lub do suszenia jej owoców i parzenia herbatki przez całą zimę.
Trzeba tylko uważać, żeby siebie i okolicy nią nie pobrudzić - niesamowicie farbuje wszystko na fioletowo-czarny kolor.
Ja sobie dziś zrobiłam taki zapasik.
Moje aronie są jeszcze małe, ale pewien dobry człowiek podzielił się z nami swoimi zasobami. Będę mogła sobie sięgać po te dobrości jesienno- zimową porą.
Czasem piję wodę z sokiem, czasem dosłodzę sokiem ziołową herbatę, ale najczęściej dodaję sok z aronii do naturalnego jogurtu. Jest naprawdę bardzo smaczny.
No, ale na razie korzystam ze świeżych owoców i do jogurtu wieczornego dodam dziś trochę lasu :)
0 komentarze