Moja nowa zupa - krem z cukinii.
19:02Oj, w tym roku cukinii się najemy, oj, najemy :) Obrodziła pięknie.
No i w związku z tym, trzeba coś poeksperymentować, żeby się nie znudziła.
Spróbowałam zrobić krem z cukinii i okazało się, że to całkiem dobry pomysł.
Przepis podaję tak, jak to zrobiłam w pięciolitrowym garnku.
Cukinia - ilość zależy od wielkości cukinii,
4 ziemniaki,
1 mała cebula,
po 1 - mała marchewka, mała pietruszka, kawałek pora lub łyżka suszonych warzyw,
kostka śmietankowego serka topionego.
.4 łyżki śmietany,
2 łyżki posiekanej zielonej cebuli lub szczypiorku,
sól, chilli (świeża lub w proszku) do smaku.
Cukinii ma być tyle, żeby zapełnić jej kawałkami 3/4 garnka. Bardzo młode kroimy na kawałki razem ze skórką. Starsze obieramy ze skórki i usuwamy nasiona.
Dodajemy plastry ziemniaków, kawałki cebuli i warzywa.
Jeśli mamy papryczkę chilli świeżą, to dodajemy do gotowania razem z warzywami, a jeśli chcemy, żeby zupa nie była zbyt ostra, to uważajmy z ilością nasionek, które dodajemy do zupy.
Chilli też pięknie owocuje w tym roku. Będzie co ususzyć i zamrozić. Każdy krzaczek tak wygląda.
Dolewamy wodę, tyle, żeby nakryła wszystkie składniki.
Gotujemy, aż wszystko zmięknie i całość miksujemy.
Zmiksowany krem zagotowujemy, często mieszając i dodając do niego sól, chilli w proszku (jeśli nie dodaliśmy świeżej), serek topiony i śmietanę.
Na samym końcu możemy dodać pokrojoną drobno zieloną cebulkę lub szczypiorek.
Krem z cukinii możemy podać z chlebem, groszkiem ptysiowym, grzankami lub tak, jak ja dzisiaj, z "cośkami", są super dodatkiem do zup.
Ostatnio wiele potraw dozieleniam cebulowymi cybuszkami i ma to bardzo dobry wpływ nie tylko na wygląd, ale i na smak.
0 komentarze