Orzechowy Napoleon
18:38Zbliżają się powoli Święta. Jest czas zastanowić się, co mamy przygotować, upiec. Jest czas, żeby wypróbowac nowe przepisy, jeśli chcemy zaskoczyć rodzinę jakś nowinką.
A że orzechowe wypieki cieszą się w większości domów powodzeniem, mam dla wielbicieli orzechowych słodkości rarytasik.
Nie wiem dlaczego ten placek nazywa się Napoleon. Może dlatego, że podobnie, jak jego imiennik, imć pan Bonaparte, skromnej jest postury?Ale w smaku... jest moc!
Ciasto:
1/2 kilograma mąki,
25 dag margaryny,
1 całe jajko
3 żółtka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki i zarobić kruche ciasto.
Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec na złoto 3 blaty.
Masa:
40 dag mielonych orzechów włoskich,
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 i 1/2 szklanki śmietany (18% z kartonika),
20 dag masła.
Jajka rozbełtać dokładnie, dodać do nich orzechy, cukier i śmietanę, zagotować lekko. Ostudzić. Masło utrzeć dodając stopniowo masę.
Masą przełożyć blaty.
Orzechy włoskie można zastąpić laskowymi - smak zmieni się nieco, ale placek też będzie pyszny.
Wierzch polać polewą czekoladową lub stopioną czekoladą.
Polewa czekoladowa:
1/3 kostki masła lub margaryny,
1 łyżka wody,
1 czubata łyżka kakao,
4 łyżki cukru.
Wszystkie składniki włożyć do garnuszka, zagotować cały czas mieszając. Wyłożyć jeszcze ciepłą na wierzch placka.
Placek udał się wybornie, pozostaje mieć nadzieję, że co roku zbiory orzechów będą obfite i starczy ich na dużo Napoleonów.
0 komentarze