Sznycle (mielone) inaczej.
13:15Robiłam często sznycle, które poprawnie powinny nazywać się "kotlety mielone". Ale piszę tak, jak utarło się u mnie w domu i okolicy.
No, i stało się. Pewnie były za często, bo rodzinka zaczęła na ich widok szemrać - "Oo, znowu sznycle?"
I tak wpadło mi do głowy, żeby w sznyclu coś odmienić. I nadziałam go serem i szynką.
40 dag mielonego mięsa,
1 mała cebula,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz do smaku,
4 plasterki szynki konserwowej (lub inna może być),
4 - 8 plasterków żółtego sera,
bułka tarta do panierowania.
Przepis podstawowy na sznycle jest u mnie niezmiennie taki sam. Czasem tylko się zmienia nieznacznie ilość bułki tartej, ale to zależy od wilgotności mięsa, i cebuli.
Cebulę utrzeć, lub drobniutko posiekać, dodać do mięsa, dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Plasterek szynki położyć na plasterku żółtego sera, ewentualnie, jeśli plasterki są według nas zbyt cienkie, dołożyć drugi plasterek sera.
Zwinąć ser z szynką, jak roladki.
Mięso podzielić na cztery części i "oblepić" nim zawiniętą roladkę szynkowo - serową.
Wychodzi nam zgrabny walec, który należy obtoczyć w bułce tartej.
Następnie opanierowane walce obsmażyć dokładnie z każdej strony.
Powiem Wam, że zadziwiająco dobrze wpłynęła ta modernizacja, na smak sznycla. Z przyjemnością zjedliśmy i skończyło się pytaniem - "Kiedy jeszcze zrobisz takie?" :)
5 komentarze
Dziękuję za wszystkie przepisy....są wspaniałe i choć kulinarna strona nie jest moją mocą to jednak zmotywuję się:)i jeszcze w tym tygodniu zrobię to danie.Wydaje się bardzo szybkie a ja z moim wiecznym brakiem czasu tylko przyrządzam dania błyskawiczne:D
OdpowiedzUsuńCzasem drobna zmiana, a efekt ciekawy :) I faktycznie, to bardzo szybkie danie.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie ugotowałam cały gar klopsików w sosie chrzanowym ale przy najbliższym spotkaniu z mięsem mielonym wykorzystam ten przepis :) bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakują :)
Usuń