Świąteczne życzenia i elegancka gospodyni świątecznego stołu - Pani Ambasadorowa.
07:27
Wszystkim, którzy tu zaglądają, chciałam złożyć, spod naszej kolorowej choinki, świąteczne życzenia.
Niech przy każdym wigilijnym stole, rozświetlonym światłem Betlejemskiej Gwiazdy, nie zabraknie najważniejszych gości - Zdrowia, Miłości, Radości, Zgody, Mądrości i Spokoju. I niech ten zaczarowany świat przeniesie się do Waszego codziennego życia.
Na świątecznym stole, powinno znaleźć się jakieś świąteczne ciasto. Pani Ambasadorowa, to bardzo dobry pomysł. Bardzo smaczna, elegancka i "dobrze się w brzuszku układa", czyli można jej zjeść z przyjemnością całkiem spory kawałek.
Pomysł na to fantastyczne ciasto zaczerpnęłam z internetu, ale pewne rzeczy zrobiłam po swojemu. Na przykład ciasto biszkoptowe. Zawsze robię to, które mam sprawdzone smakowo i pod względem pewności, że wyjdzie.
Biszkopt
6 jajek,
1 szklanka cukru (może być z wanilią),
3 łyżki wody,
3/4 szklanki mąki krupczatki,
3/4 szklanki maki ziemniaczanej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa
1 litr mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
3 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru kryształu,
40 dag masła,
1 puszka brzoskwiń w syropie,
2 łyżki kakao,
5 dag miękkich rodzynek,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
50 ml spirytusu lub rumu,
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać, ubijając kolejno cukier, żółtka, wodę. Mąkę i proszek do pieczenia domieszać łyżką.
Ciasto można upiec w całości i przekroić na dwa blaty. Można sobie też życie uprościć i upiec dwa osobne blaty.
Piec około 35 - 45 minut w temperaturze 180 stopni, na złocisty kolor.
Biszkopty można naponczować (suto skropić) syropem z brzoskwiń.
Z mleka odlać około 300 ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku dokładnie wymieszać budynie, mąki oraz żółtka.
Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować 2 minuty. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i dalej ucierać.
Brzoskwinie osączone z syropu pokroić w kostkę.
Masę podzielić na dwie równe części. Owoce dodać do jednej masy. Do drugiej części masy dodać spirytus (rum), kakao i rodzynki.
Na jeden blat wyłożyć masę ciemną,
na nią masę z brzoskwiniami
i przykryć drugim blatem.
Wierzch udekorować polewą, najlepiej białą czekoladą.
Smacznego świętowania!
0 komentarze